Een SEO specialist zonder zijn tools is als een ridder zonder zwaard. En de bekende tools staan meestal niet bekend om hun kleine prijskaartje. Toch zijn er, als je goed zoekt, ook genoeg gratis SEO tools te vinden die in kwaliteit niet onder doen.

In dit artikel vind je 24 gratis SEO tools in 4 categorieën:

Gratis zoekwoorden tools

SEO en keywords gaan hand in hand. Goed zoekwoorden onderzoek begint met het verzamelen van een gigantische hoeveelheid zoekwoorden binnen één bepaald onderwerp. Vervolgens ga je als een speld in een hooiberg op zoek naar de pareltjes.

Omdat elke zoekwoorden tool nét op een andere manier werkt, is het aan te raden om hiervoor verschillende SEO tools te gebruiken. Zo krijg je een grote verscheidenheid aan keywords.

Zelf gebruik ik hier onder andere deze gratis SEO tools voor:

1. Google Zoekwoordplanner

De zoekwoordplanner van Google, wie kent hem niet? Met deze gratis SEO tool kun je nieuwe zoekopdrachten ontdekken en zoekvolumes van reeds gevonden zoekwoorden checken.

Pro tip: door in je account een advertentie via Google Ads te laten lopen, krijg je een gedetailleerder inzicht in de zoekvolumes.

Google zoekwoordplanner

2. Answer The Public

De website waar deze zoekenwoorden tool te vinden is, heeft een vrij uniek design. Maar zo bijzonder als de achtergrond is, zo krachtig is de tool!

Je voert een shorttail keyword in en Answer The Public gaat op zoek naar vragen, vergelijkingen, verwanten en andere combinaties in relatie tot jouw ingevoerd zoekwoord.

Answer The Public

Met de gratis versie kun je een slechts een handjevol zoekopdrachten per dag uitvoeren. Gelukkig zijn er genoeg andere gratis SEO tools die je verder kunnen helpen…

3. Keywordtool.io

Op de website Keywordtool.io geef je één short tail zoekwoord op, kies je een land en krijg je vervolgens een lijst te zien met long tail keywords op basis van dit zoekwoord.

De gratis variant laat geen zoekvolumes zien, maar met een paar klikken kopieer je de hele lijst en check je de volumes in Google Zoekwoordplanner.

Keyword Tool

4. Keywordshitter

Het design is van Keywordshitter is niet bepaald baanbrekend te noemen, maar het is wel een heel functionele tool. Je voert een zoekwoord in en de tool gaat op zoek naar long tail zoekwoordopdrachten op basis van jouw input.

Je kunt ook negatieve woorden opgeven om bepaalde zoekwoorden uit te sluiten of positieve woorden om enkel termen te zien die een bepaald woord bevatten. De lijst is vervolgens eenvoudig te kopiëren en in Google Zoekwoordplanner te plakken om het zoekvolume te bekijken.

Keyword Shitter

5. Keywords Everywhere

De Chrome en Firefox plugin Keywords Everywhere voegt een extra dimensie aan Google’s SERP toe. Wanneer je een bepaalde zoekopdracht invoert in Google Search laat deze SEO tool andere woorden zien waar mensen ook op zoeken. Deze resultaten worden opgehaald uit Google Zoekwoordenplanner.

Gratis Keyword Tool

6. Extract People also search for

De Chrome plugin Extract People Also Search For werkt in principe hetzelfde als Keywords Everywhere. Het laat alleen vaak net wat andere zoekwoorden zien, waardoor het een waardevolle toevoeging is aan je arsenaal.

Ook laat deze tool zien op welke pagina’s in de SERP deze aanvullende zoekwoorden voorkomen. Dit leidt al snel tot interessante inzichten over een bepaald algemeen zoekwoord.

Gratis zoekwoorden tool

7. UberSuggest

SEO guru Neil Patel vond de tool UberSuggest zo vet dat hij hem over kocht en integreerde in zijn eigen website. En ik moet zeggen, het is ook wel echt een geweldige tool!

Deze keyword tool richt zich meer op kwaliteit dan op kwantiteit van een bepaalde zoekwoordopdracht. Wanneer je een zoekopdracht ingeeft, laat de tool zien hoe vaak er op dit keyword gezocht wordt, hoe moeilijk het is om er hoog op te scoren en hoe veel verkeer je kan verwachten bij een bepaalde positie in de SERP.

Gratis SEO Tool UberSuggest

Een erg handige functie die goed verstopt zit zijn de gerelateerde zoekwoorden. Dit geeft je nieuwe suggesties voor andere zoekopdrachten om verder te onderzoeken.

UberSuggest Trick

Update: Sinds februari 2019 heeft Ubersuggest een geweldige nieuwe feature toegevoegd. Vanaf nu is het mogelijk om een domeinnaam in te voeren en te zien op welke keywords deze website allemaal rankt. En hoe hoog!

Benieuwd waar je concurrenten op scoren? Je weet het nu binnen no-time!

Nieuwe feature in Ubersuggest

8. KWFinder

Een andere tool die zich leent voor kwalitatief zoekwoorden onderzoek is KWFinder. Deze tool geeft een moeilijkheidsgraad per keyword, laat de huidige SERP in detail zien en toont zoekvolumes per land en taal. Met de gratis versie van KWFinder kun je vijf zoekopdrachten per dag uitvoeren.

Vooral handig is de questions-tab. Hiermee kun je long tail zoekopdrachten ontdekken in de vorm van vragen bij een bepaald zoekwoord.

Zoekwoorden tool KWFinder

9. Google Search

Soms moet je even terug naar de basis en gewoon lekker surfen op de SERP. Hier kom je namelijk ook een hoop interessante zoekwoorden tegen, zoals onderin bij de gerelateerde zoekopdrachten.

Google Search

Ook kun je het wat experimenteler aanpakken door van taal te wisselen. De Engelstalige variant heeft namelijk net wat meer functionaliteiten dan we hier in Nederland hebben. Daar kun je veel interessante SEO inzichten van krijgen. In onderstaand filmpje wordt dit uitgelegd door Dave.

10. Google Search Console

Vergeet ook je Google Search Console niet! Wanneer je website een tijdje loopt en verkeer ophaalt kun je hier veel goede ideeën en zoekwoorden uit halen.

Kies bijvoorbeeld eens een pagina op je website waar veel organisch verkeer op binnenkomt en sorteer op aantal vertoningen. Zie je veel vertoningen, maar weinig kliks? Grote kans dat je pagina dan wel gevonden wordt op dit zoekwoord, maar het niet aansluit bij de zoekintentie. Overweeg om een nieuwe pagina binnen je website aan te maken over dit onderwerp.

Gratis contentcreatie tools

Zoekmachine optimalisatie is van veel zaken afhankelijk. Goede content is een heel belangrijke! Ik gebruik onder andere deze gratis SEO tools om mijn webpagina’s en blogartikelen nog beter te maken:

11. Meta Tags

De tool Meta Tags laat zien hoe jouw meta-title, meta-description en andere tags er in de SERP en op social media uit komen te zien. Een lekker veelzijdige tool. Een andere variant die ik graag gebruik is de SERP Preview Tool van Letterzaken. Deze SEO tool is wat meta-title en -description wat mij betreft het meest accuraat.

MetaTags SEO Tool

12. ImageConverter

Een snelle laadsnelheid is een belangrijke eigenschap van een gezonde website. Een officiele rankingfactor zelfs voor Google!

Zoals ik in mijn blog SEO voor beginners uitleg, is een trage laadsnelheid voor een groot deel op te lossen door de bestandsgrootte van plaatjes kleiner te maken. ImageConverter doet dit voor je.

Je gooit je afbeeldingen erin, kiest een compressie en geeft aan hoe breed de afbeelding moet zijn. Met een druk op de knop krijg je je plaatje weer terug.

Image convert tool

13. HTML5-editor

Er zijn veel online webtekst editors te vinden, maar HTML5-editor is sinds kort mijn favoriet. Je gooit je tekst in het rechtervak, drukt op ‘Clean’ en je html-code is klaar voor gebruik.

Let wel op: als sneaky linkbuilding tactiek willen ze nog wel eens een extra paragraaf aan de onderkant toevoegen met een link naar een partner van de site. Deze wel even verwijderen voor je de tekst op je website zet dus.

HTML Tekst tool

14. Google Docs

Ben je veel onderweg, werk je veel samen of laat je je laptop om de haverklap in het zwembad vallen? Stap dan over op Google Docs.

Google Docs is eigenlijk gewoon Word, alleen kan je op elk device aan je documenten werken met meerdere mensen tegelijk. Nadat je tekst klaar is gooi je het even in de HTML tool van hierboven en kun je het meteen doorzetten naar je website.

Google Docs

15. Monosnap

Monosnap is een handige gratis SEO tool (die je installeert op je Windows of Mac) om snel screenshots mee te maken. Vervolgens kun je pijlen, tekst, vlakken of blur toevoegen om kleine aanpassingen of verduidelijkingen te maken.

De screenshots in dit artikel zijn bijvoorbeeld ook met Monosnap gemaakt.

Gratis screenshot applicatie

16. Gratis Stock Photos

Ok, niet écht een tool natuurlijk… Maar dit is wel een hele handige lijst met websites waar je gratis stockbeelden kunt vinden om je blogs en andere content te verrijken!

Gratis stock photos

Gratis linkbuilding tools

Een belangrijk onderdeel van SEO is linkbuilding. Als je écht aan de slag wilt met linkbuilding raad ik aan te investeren in betaalde tools als Ahrefs of SEMrush. Een linkbuilding tool van dat kaliber ben ik namelijk nog niet in een gratis variant tegengekomen (update april 2019: al is nummertje 17 toch ook wel erg goed…)

17. Backlinks

In april van 2019 lanceert Neil Patel opeens zijn volgende high quality gratis linkbuilding tool Backlinks.

Vul de url van je eigen website in (of die van je concurrent) en de tool laat een overzicht zien van de webpagina’s die naar dit domein linken.

Gratis backlink check tool

18. Link Explorer

In de Link Explorer van Moz voer je een url in om te ontdekken wie er allemaal naar deze website linkt.

Moz Open Link Explorer

Ook krijg je een overzicht van de sterkste websites die hier naar linken en welke anchors ze gebruiken.

Let op: dit overzicht is verre van volledig en het kan erg lang duren voor nieuwe links ontdekt worden. Voor een snelle indicatie is het echter wel bruikbaar.

Update: MOZ heeft aangekondigd om vanaf maart 2019 Domain Authority 2.0 uit te rollen. Wat je kan verwachten lees je hier.

19. Backlink Checker

Een soortgelijke tool is Backlink Checker. Ook deze geeft een verre van compleet backlinkprofiel, maar het geeft wel een goede indicatie.

Gratis linkbuilding tool

Gratis on-page optimalisatie tools

Na de publicatie van een nieuwe webpagina (of de lancering van een nieuwe website) begint het optimalisatieproces. Ook hier kunnen we verschillende gratis SEO tools voor gebruiken.

20. Page analytics

Ik ga er vanuit dat je Google Analytics wel kent. Met deze Google tool krijg je een volledig overzicht van elke pagina die op je website bezocht wordt, hoe lang er op bepaalde pagina’s gekeken wordt en hoe bezoekers zich bewegen door de website.

Iets minder bekend is de chrome plugin Page Analytics. Deze tool geeft op visuele wijze de data van Google Analytics weer voor de pagina waar je je nu op bevindt (en waar jij toegang tot Google Analytics van hebt natuurlijk). Zo zie je bijvoorbeeld hoeveel procent van de bezoekers doorklikt op een bepaalde link binnen jouw website.

Page Analytics

21. PageSpeed Insights

Een redelijk nieuwe developer tool van Google is PageSpeed Insights. In deze gratis SEO tool voer je een webpagina in en berekent Google de laadsnelheid. Je krijgt meteen een score te zien en suggesties om jouw pagina sneller te maken.

Pagespeed SEO Tool

22. Screaming Frog SEO Spider

Een van mijn lievelings SEO tools is het desktop programma Screaming Frog SEO Spider.

Met de gratis versie kun je websites tot 500 pagina’s scannen en krijg je een compleet overzicht van allerhande SEO zaken.

Zo zie je bijvoorbeeld meteen welke links niet werken, welke pagina’s een H1 heading missen, welke afbeeldingen een alt-tag missen, enzovoort, enzovoort.

Screaming Frog SEO tool

23. MozBar

De MozBar is anno 2019 helaas redelijk gedateerd. Want hoe accuraat zijn website metrics als DA en PA nu nog? Toch is het wel een handige SEO tool om een idee te krijgen van de autoriteit van domeinen die momenteel de zoekresultaten domineren.

MozBar in SERP

Ook is het een handige tool om snel een on-page SEO overzicht te krijgen van de belangrijke zaken als H1, meta-title, etc.

Mozbar

24. Yoast SEO

De gratis WordPress SEO plugin van Yoast. Wie kent hem niet?

Met deze SEO tool geef je heel gemakkelijk per pagina aan wat de meta-tags zijn, of zoekmachines deze pagina moeten indexeren, of er een canonical voor deze pagina is en laat je social media weten hoe ze deze webpagina moeten laten zien.

Pro tip: staar je niet blind op de groene bolletjes van Yoast. Dit zijn meer suggesties dan regels. Schrijven doe je immers voor mensen, niet voor zoekmachines of tools.

Yoast Gratis SEO tool

Nog meer Gratis SEO tools

In dit artikel heb ik een aantal van mijn favoriete gratis SEO tools met je gedeeld. Maar er zijn er natuurlijk nog veel meer te bedenken.

Wie goed zoekt zal vinden! Ga er dus lekker op uit en ga zelf op zoek naar de pareltjes en de tools die het best bij jouw werkwijze of doelen passen.

Meer blogartikelen:

Zo haal je meer leads & sales uit je beste artikelen

Zo haal je meer leads & sales uit je beste artikelen

Op veel websites zijn enkele pagina’s verantwoordelijk voor 90% van het organische verkeer. Meestal zijn dat informatieve (blog)artikelen die niet direct tot verkopen of aanvragen leiden. Ik deel 9 tips om (nog) meer sales en leads te generen uit deze...

Lees meer