Blijft Google jouw concurrenten boven jou plaatsen in de zoekresultaten? Tijd om hoger in Google te komen. In zes simpele stappen laat ik je zien hoe je dat doet.

Mijn homepage staat op #1 voor de zoekterm ‘SEO specialist Den Bosch’.

bovenaan in google

Hier wordt gemiddeld 110 keer per maand op gezocht.

zoekvolume seo

Dat levert me dus elke maand aardig wat gratis verkeer op!

Maar dit resultaat is niet uit de lucht komen vallen…

In december van 2018 stond de pagina namelijk nog op nummer 32. Van maart tot juli schommelde het zo rond positie 8 en pas vanaf juli 2019 staat de pagina op #1.

hoger in google

Hoe ik dit voor elkaar heb gekregen, ga ik je in dit artikel laten zien. Wil je ook hoger scoren in Google? Lees dan vooral verder!

Eerst even dit…

Voordat we ons verdiepen in SEO en jouw website hoog in Google proberen te krijgen, is het verstandig om eerst eens uit te leggen hoe Google werkt. 

Wil je het spel spelen? Weet dan eerst de spelregels!

Laten we dus eerst eens kijken hoe Google het zelf uitlegt. In oktober van 2019 plaatsten ze deze video:

In het kort: het is Google’s doel om het beste en meest relevante resultaat te tonen wanneer een gebruiker een bepaalde zoekopdracht invult in de zoekmachine.

Na het intoetsen van een zoekopdracht laat de zoekmachine een resultatenpagina zien op volgorde van relevantie en kwaliteit. Door middel van honderden ranking factors bepaalt het algoritme welke webpagina het best antwoord geeft op een specifieke zoekvraag. Deze pagina komt bovenaan, gevolgd door het een na beste resultaat, enzovoort.

Over het algemeen geldt: hoe hoger de positie in Google, hoe hoger de click-through-rate en hoe meer verkeer naar jouw website! Hoe hoger, hoe beter dus!

Bron: Internet Marketing Ninjas

Verder belangrijk om te weten, is dat jouw posities altijd afhankelijk zijn van de aanwezige concurrentie: pagina’s over hetzelfde onderwerp. Jouw concurrenten willen ook graag hoog in Google komen (en blijven!). Wil je jouw concurrenten voorbij gaan, dan is het dus zaak om het beter te doen dan hen.

Hoger in Google

Hoger in Google komen, doe je door jouw website en webpagina’s te optimaliseren op basis van drie pijlers: website-techniek, content en autoriteit. Dit noemen we ook wel de drie pijlers van SEO. In onderstaand stappenplan komen deze pijlers alledrie aan bod.

 1. Website-techniek verbeteren
 2. Hoofdonderwerp bepalen
 3. Zoekwoordenonderzoek
 4. Maak de allerbeste pagina ter wereld
 5. Optimaliseer voor Google
 6. Genereer links!

Wil je je zoekmachine optimalisatie uitbesteden aan een specialist? Neem dan contact met me op! Doe je het liever allemaal zelf? Lees dan lekker verder!

Stap 1: Website-techniek verbeteren

Wanneer jij een klant doorverwijst naar een relatie uit je netwerk, wil je dat deze goed behandeld wordt en een positieve ervaring heeft. Zo is het ook bij Google. 

Wanneer Google een gebruiker doorstuurt naar een pagina wil hij er bijvoorbeeld zeker van zijn dat de website: 

 • Veilig is
 • Snel laad
 • Er geen doodlopende of spammy links aanwezig zijn.

De gebruiker moet over het algemeen een fijne ervaring hebben. 

De basis van SEO is daarom altijd een gebruiksvriendelijke, snelle en veilige website.

SSL

In 2014 gaf Google al aan dat een beveiligde verbinding, middels een zogenaamd SSL certificaat, een officiële ranking factor zou worden. Heb je nog geen versleutelde verbinding? Dan is dat stap één om hoger in Google te komen!

Heb je een WordPress website? Met de gratis WordPress plugin Really Simple SSL kun je dit snel en eenvoudig regelen.

Snelle laadtijd

Ook is een snelle laadtijd een belangrijk onderdeel van website-techniek optimalisatie. 

Als bezoekers lang moeten wachten tot de pagina geladen is, is de kans groot dat zij jouw pagina wegklikken en een ander resultaat proberen. Google kijkt mee en ziet dat de gebruiker geen fijne ervaring heeft op jouw pagina. Het resultaat: Google zal andere pagina’s (die wel snel laden!) boven jou tonen in de zoekresultaten.

Met de gratis Google tool Pagespeed Insights zie je hoe snel jouw pagina laadt en wat voor score Google daaraan verbindt. 

Lage score? Doe er wat aan! Bijvoorbeeld door afbeeldingen te verkleinen en een cache systeem in te bouwen.

Kapotte links

Als bezoekers doodlopen na het klikken op een link, hebben zij geen fijne ervaring. Een gezonde website heeft daarom nooit kapotte links.

Zelf gebruik ik Screaming Frog SEO Spider om snel in kaart te brengen welke links niet (meer) werkend zijn. Deze desktop applicatie scant je gehele website en geeft (onder andere) aan welke links een foutmelding opleveren. De gratis versie scant websites tot 500 pagina’s. Ideaal dus voor kleine websites.

Bron: SEO Hacker

Responsief

Steeds meer mensen gebruiken Google op hun smartphone of tablet. Om een fijne gebruikservaring te faciliteren op alle devices is het zaak om een responsief webdesign te hebben. 

Zorg dus dat jouw website prettig te gebruiken is op elk apparaat. Zeker nu Google met mobile-first indexing is gestart. 

responsief design

Stap 2: Hoofdonderwerp bepalen

Je kan alleen gevonden worden op zaken waar mensen daadwerkelijk op zoeken. Om dit te bepalen is het belangrijk om eerst een hoofdonderwerp te bedenken waar jij op gevonden op wilt worden.

Een paar voorbeelden…

 • Een makelaar uit Den Bosch kan bijvoorbeeld als hoofdonderwerp voor een nieuwe dienstenpagina ‘hulp bij de verkoop van een huis in Den Bosch’ kiezen. 
 • Een SEO specialist kies bijvoorbeeld als hoofdonderwerp voor een blogartikel ‘x tactieken om gratis bezoekers naar een website te trekken’
 • En een online schoenenwinkel kan als hoofdonderwerp voor een nieuwe categoriepagina ‘zwarte sportschoenen voor mannen’ kiezen.

Een tip is om écht specifiek te zijn. 

Zeg concreet ‘dit is waar ik mijn doelgroep bij kan helpen’. 

Heb je een bijvoorbeeld een pagina die je zou kunnen samenvatten als ‘zwarte en bruine sportschoenen voor mannen en ook een paar blauwe sportschoenen voor vrouwen’ dan zal jouw pagina minder relevant zijn voor iemand die zoekt op ‘zwarte sportschoenen mannen’ dan de pagina van een concurrent die zich wel enkel op deze zwarte sportschoenen voor mannen focust. Snappie?

Breng in kaart over welke onderwerpen jij een pagina zou kunnen maken. Wees specifiek!

Ter illustratie enkele voorbeelden voor bovengenoemde SEO specialist:

onderwerpen blogartikelen

Let op: het hoofdonderwerp is niet de titel van je pagina. Titels komen bij stap 5 aan bod.

Stap 3: Zoekwoordenonderzoek

Wanneer iemand op zoek is naar een oplossing om zijn of haar huis te verkopen, typt hij of zij niet in ‘Ik wil graag mijn huis in Den Bosch verkopen en ik zoek een specialist die dit voor me uit handen kan nemen’, maar eerder ‘huis verkopen den bosch’. Of ‘verkoopmakelaar den bosch’.

Mensen gebruiken zoekwoorden om informatie, diensten en producten te vinden. Welke zoekwoorden gebruiken ze om jouw eerder bepaalde hoofdonderwerp te vinden? Door zoekwoordenonderzoek uit te voeren, kom je erachter.

Verplaats je hierbij in jouw doelgroep. Als zij niet van jouw oplossing op de hoogte zijn, of niet specifiek naar jouw merk op zoek gaan, welke woorden zouden zij dan intypen om te vinden wat jij aanbiedt?

Het advies is om één focus zoekwoord te vinden en daarnaast enkele alternatieve zoekwoorden en synoniemen. Deze zoekwoorden ga je later in je tekst gebruiken.

Een focus zoekwoord is het zoekwoord dat jouw hoofdonderwerp het best omschrijft.

Alternatieve zoekwoorden kun je zien als bijvangst. Mooi als de pagina daar ook op gevonden wordt, maar niet de focus.

Zo kan dat er bijvoorbeeld uiteindelijk uitzien:

onderwerpen keywords zoekvolume

Maar hoe vind je de zoekwoorden die jouw doelgroep gebruikt wanneer ze naar producten, diensten of informatie op zoek gaan…?

Zoekwoorden vinden

Goed zoekwoorden onderzoek begint met het verzamelen van een gigantische hoeveelheid zoekwoorden binnen één bepaald onderwerp. 

Bijvoorbeeld door:

 • Logisch na te denken
 • De doelgroep of salesafdeling te ondervragen
 • Zoekwoorden tools te gebruiken

Vervolgens ga je als een speld in een hooiberg op zoek naar de pareltjes…

Welke zoekwoorden wel en welke niet?

Als je eenmaal een berg zoekwoorden gevonden hebt die naar jouw idee passen bij het hoofdonderwerp dat jij in gedachten had, kun je deze filteren op relevantie en zoekvolume.

Met de zoekwoordplanner van Google zie je snel op welke zoekwoorden enigszins volume zit. Ofwel: of mensen (in het verleden) deze zoekwoorden ook daadwerkelijk gebruikt hebben.

zoekzolume in zoekwoordenplanner

De volgende stap is om de woorden met volume te inspecteren op relevantie. 

Typ de zoekwoorden eens in Google in en bekijk de huidige top 5 voor dit zoekwoord. Sluiten de resultaten aan bij het hoofdonderwerp dat jij in gedachten hebt?

website populair maken

Focus zoekwoord bepalen

Ik adviseer je om als focus zoekwoord het woord te kiezen dat het best aansluit bij het hoofdonderwerp van jouw pagina. Zelfs als dit een lager zoekvolume heeft dan andere woorden.

Sluiten meerdere woorden even goed aan? Kies dan het zoekwoord met het hoogste zoekvolume.

Synoniemen

Nu je je focus zoekwoord en je aanvullende zoekwoorden in een lijstje hebt, kun je daar nog synoniemen aan toevoegen. Deze woorden kun je enkele keren door de tekst heen gebruiken, zodat mensen met een andere woordkeuze ook jouw resultaat zullen vinden.

Voorbeeld: komt ‘zwarte sportschoenen kopen’ als focus zoekwoord naar voren, dan kun je als synoniemen ‘zwarte sportschoenen bestellen’ en ‘zwarte sportschoenen aanschaffen’ toevoegen.

Stap 4: Maak de allerbeste pagina ter wereld

Zoals ik aan het begin van dit artikel al zei: de beste en meest relevante pagina over een bepaald onderwerp krijgt de nummer 1 positie van Google. 

Er zijn geen shortcuts of trucjes die je uit kunt halen om opeens bovenaan Google te staan.

Wil je hoger in Google voor een bepaalde zoekopdracht of een bepaalde pagina binnen jouw website? Dan zul je dus de beste en meest relevante pagina ter wereld moeten maken over dit specifieke onderwerp.

De beste pagina is niet per se de pagina met de meeste tekst of het vaakst een bepaald zoekwoord erin, maar de pagina die het beste antwoord geeft op de achterliggende zoekintentie van een bepaald zoekwoord.

Jaja, lastig he… 

Laten we het eens omdraaien. 

Als jij op zoekt bent naar de ‘liefste hond ter wereld’ en je krijgt twee antwoorden te zien. 

 • Resultaat 1: De blonde bouvier is de liefste hond ter wereld. Einde bericht. 
 • Resultaat 2: Legt uit welke rassen bekend staan als lieve honden, redenen waarom, foto’s en video’s, wetenschappelijke onderbouwingen, enzovoort, enzovoort.

Met welk antwoord ben je als gebruiker dan beter geholpen? Juist, nummer twee dus. Google kijkt mee, voert testjes uit en ziet dat gebruikers beter geholpen worden met resultaat twee en besluit deze pagina op nummer 1 te plaatsen. 

Zo werkt dat.

Met twee resultaten, maar ook met 100 resultaten in de index. En ook met 42.000.000 resultaten. De werking van Google blijft hetzelfde: de beste en meest relevante pagina wordt beloond met de nummer 1 positie.

hoge positie in google

Research

Om de content van jouw nieuwe superpagina te bepalen, onderzoek je wat een gebruiker wil weten wanneer hij een bepaald zoekwoord intypt in Google.

Enkele manieren om dat te doen:

Vraag het aan je doelgroep en/of verwerk veelgestelde vragen. 

Gebruik je gezonde verstand.

Onderzoek de huidige resultatenpagina en de top 10 aan resultaten.

resulaten zoekopdracht

Bekijk gerelateerde zoekopdrachten onderaan de SERP.

gerelateerde zoekopdrachten google

Zoek in het Engels en bekijk de FAQ en antwoorden die Google toont.

Content

Waar de beste pagina uit bestaat, is altijd afhankelijk van het onderwerp. 

Voor sommige onderwerpen is weinig tekst en veel beeldmateriaal wenselijk (denk aan: wooninspiratie), bij andere is juist meer tekst gewenst (denk aan: een artikel over hoger in google komen) en bij weer een andere is video the way to go (denk aan: hoe zet ik deze kast van Ikea in elkaar?).

Spiek bij concurrenten

Een goede manier om te bepalen hoe jij de allerbeste pagina ter wereld maakt over een bepaald onderwerp, is door de huidige top 3 grondig te analyseren. 

Waarom toont Google deze pagina’s zo hoog? Wat doen ze goed? Maar ook: wat kan nog beter? Hier ligt namelijk kans voor jou om een nóg betere pagina te maken.

Let daarbij op de kwantiteit en kwaliteit van de content, maar ook op zaken als leesbaarheid, UX, design en foto’s en video.

Geeft de concurrent tien tips? Schrijf dan een artikel waarin je twaalf tips geeft! Is het verhaal van de concurrent goed, maar is de opmaak en leesbaarheid één groot drama? Zorg dan dat op jouw pagina de leesbaarheid wél goed is.

Stap 5: Optimaliseer voor Google

Ondanks dat je toekomstige bezoeker de main focus moet zijn voor jouw pagina, dien je ook rekening te houden met zoekmachines die jouw pagina crawlen en indexeren. 

Een zoekmachine leest een pagina nu eenmaal anders dan een bezoeker. Zoekmachines scannen de tekst op een pagina en besluiten op basis van opbouw en woordgebruik waar deze pagina over gaat.

On-page optimalisaties

Slim dus om Google een handje te helpen om jouw pagina beter te begrijpen met strategisch geplaatste zoekwoorden binnen de pagina.

Zet je focus zoekwoord daarom in:

 • De H1 titel van de pagina
 • De meta-title
 • Als alt-tag bij een afbeelding
 • In de url
 • Enkele keren door de tekst heen
 • En als anchor tekst bij interne links op andere pagina’s binnen je website

De overige aanvullende zoekwoorden en synoniemen plaats je in:

 • H2 en H3 koppen (mits relevant)
 • Als alt-tag bij afbeeldingen (mits relevant)
 • Enkele malen door de tekst heen

Meta-tags optimaliseren

Naast bovenstaande on-page optimalisaties, kun je ook invloed uitoefenen in hoe jouw resultaat er in de SERP (de resultatenpagina) uit komt te zien.

meta-tags

De meta-titel is superbelangrijk! Dit is je visitekaartje in Google, waarmee je gebruikers verleidt om jouw website te bezoeken.De meta-titel is maximaal 580 pixels breed. Vat hierin in enkele woorden samen wat de gebruiker kan verwachten als hij of zij op dit resultaat klikt. Gebruik je focus zoekwoord en maak een prikkelende tekst. Meer tips en inspiratie lees je in deze blog van Frankwatching.

De meta-omschrijving bestaat uit maximaal 155 tekens. Ook hierin kun je de gebruiker in enkele woorden duidelijk maken wat hij of zij kan verwachten op jouw pagina.

Vat als url in enkele woorden samen waar deze pagina over gaat. 

De zogenaamde rich snippets (die mooie oranje sterren) helpen je om nog beter op te vallen in de SERP. Met deze WordPress plugin kun je ze instellen.

Gebruik deze gratis tool om jouw meta-tags snel te controleren.

meta-tags tool gratis

Stap 6: Links!

Steeds meer bedrijven gaan online, investeren in content en richten hun website in op basis van SEO. Ook in jouw branche of niche. 

Wanneer de website-techniek en content nagenoeg even kwalitatief is, maakt Google onderscheid door middel van autoriteit. In het kort betekent dit hoeveel, hoe relevant en hoe kwalitatief de inkomende links zijn die een website ontvangt. Het actief genereren van nieuwe links noemen we linkbuilding.

In de ogen van Google ben jij dé expert over een bepaald onderwerp als veel websites naar jou refereren. Dus wanneer relevante websites binnen jouw branche naar je website linken, zal Google jouw website als de autoriteit binnen je vakgebied gaan zien. Dit komt je SEO (en dus de posities!) van je pagina’s ten goede.

Goede website-techniek en de allerbeste content ter wereld zijn (in mijn ervaring) de belangrijkste factoren om een pagina hoog in Google te krijgen. Maar blijft jouw resultaat hangen op pagina zoveel, dan kunnen een paar goede links je helpen om (sneller) naar boven te gaan.

Linkbuilding is een lastig onderdeel van SEO. Het is de enige pijler die je niet zelf in de hand bent en waarvan je afhankelijk bent van de goedheid van anderen. 

Wel zijn er verschillende linkbuilding technieken om links te genereren. Belangrijkste tip om kwalitatieve links te scoren, is om niet te smeken om een link maar om waarde te creëren voor de ander. Bijvoorbeeld met de TRUST-methode.

Ook hoog in Google scoren?

In dit artikel heb je ik je een praktisch stappenplan gegeven om jouw webpagina’s hoger in Google te krijgen. De stappen zijn simpel, de uitvoering wellicht wat minder makkelijk voor beginners. Hulp nodig bij de uitvoering? Neem contact met me op!

Meer blogartikelen:

Zo haal je meer leads & sales uit je beste artikelen

Zo haal je meer leads & sales uit je beste artikelen

Op veel websites zijn enkele pagina’s verantwoordelijk voor 90% van het organische verkeer. Meestal zijn dat informatieve (blog)artikelen die niet direct tot verkopen of aanvragen leiden. Ik deel 9 tips om (nog) meer sales en leads te generen uit deze...

Lees meer