Je hoeft tegenwoordig geen whizzkid meer te zijn om een mooie WordPress website in elkaar te draaien. En met handige builders, kant-en-klare thema’s en plugins kun je jouw website helemaal op maat inrichten. Met de 10 handige WordPress SEO plugins uit dit artikel zorg je ook nog eens dat je goed gevonden wordt in Google!

De beste WordPress SEO plugins

Wil je jouw online vindbaarheid en posities in de organische zoekresultaten van Google van verbeteren, dan zul je aan de slag moeten met SEO.

Succesvolle SEO draait om drie zaken:

 • Goede website-techniek: een snelle, veilige, goed ingerichte en prettig te gebruiken website is de basis van goede SEO.
 • De beste on-site content: webpagina’s op basis van onderwerpen en termen waar jouw doelgroep naar zoekt, met betere content dan die van je concurrentie.
 • Autoriteit: links van andere websites naar jouw pagina’s.

Website-techniek en content spelen zich af op je eigen website. De kwaliteit daarvan heb je dus 100% zelf in de hand. Met slim gekozen WordPress plugins kun je deze pijlers een boost geven!

Maar let wel op: hoe meer plugins je installeert, hoe langzamer je website wordt!

Voeg dus niet elke plugin toe die je leuk lijkt, maar kies alleen de absoluut noodzakelijke.

Zoals deze bijvoorbeeld…

 1. Yoast SEO
 2. ShortPixel Image Optimizer
 3. WP Fastest Cache
 4. Native Lazyload
 5. Site Reviews
 6. Really Simple SSL
 7. AddFunc Head & Footer Code
 8. Duplicate Post
 9. Simple 301 Redirects
 10. Broken Link Checker

1. Yoast SEO

Yoast SEO plugin

Met ruim 25.000 vijf-sterren beoordelingen is Yoast SEO de bekendste SEO plugin ter wereld. Als ik een nieuwe WordPress website maak, is het standaard de eerste plugin die ik installeer.

Wat kun je er allemaal mee?

 • Meta-titels en -omschrijvingen invullen per pagina(groep)
 • Social meta-tags toevoegen per pagina
 • Paginagroepen of losse pagina’s blokkeren voor zoekmachines
 • Canonicals instellen
 • Sitemap opmaken
 • Robots.txt en .htaccess bewerken
 • En nog veel meer…

Waarom handig voor SEO?

De belangrijkste functie van Yoast is het instellen van meta-titels en -omschrijvingen per pagina. Dit zijn de titel en samenvatting zoals deze getoond worden in de zoekresultaten van Google.

Meta tags instellen in Yoast

Ook kun je titels, omschrijvingen en een afbeelding toevoegen voor de vertoning op Facebook en Twitter.

Social previews instellen in Yoast

En kun je aangeven of deze pagina wel of niet geïndexeerd moet worden door Google en kun je een canonical (originele bron of duplicate pagina) instellen.

Canonical en indexatie instellen in Yoast

Ook maakt de plugin sitemaps van je gehele website, zodat je deze gemakkelijk kunt aanmelden in Google Search Console.

Sitemap instellen in Yoast

Natuurlijk kun je nog veel meer instellen en aanmaken, maar dit zijn de functies die ik het meest gebruik.

Prijs

Gratis. Er is ook een premium versie, maar die heb ik zelf nog nooit gebruikt.

Tips

Let niet te veel op de groene bolletjes van Yoast. Veel mensen (met weinig verstand van SEO) denken dat groene bolletjes gelijk staan aan goede SEO teksten. Het is beter om deze functie enkel als indicatie te gebruiken, niet als focus.

Een andere tip is om in de ‘Zoekweergave’ instellingen de paginagroepen uit te sluiten van indexering die je niet gebruik. Maak je bijvoorbeeld geen gebruik van tags of categorieën, sluit ze dan gewoon uit van indexering. Wel zo goed voor je crawl budget.

2. ShortPixel Image Optimizer

ShortPixel Image Optimizer

ShortPixel’s Image Optimizer is een handige plugin om snel alle afbeeldingen op een website te verkleinen. Er zijn meer plugins die dit doen, maar ShortPixel maakt (naar mijn ervaring) de bestandsgrootte het kleinst zonder zichtbaar de kwaliteit aan te tasten.

Waarom handig voor SEO?

Een snelle laadtijd is belangrijk voor je SEO. Als bezoekers lang moeten wachten tot een pagina of blogartikel geladen is, is de kans groot dat zij jouw pagina wegklikken en een ander resultaat proberen. Google kijkt mee en ziet dat de gebruiker geen fijne ervaring heeft op jouw pagina. Het resultaat: Google zal andere pagina’s (die wel snel laden!) boven jou tonen in de zoekresultaten.

Met de gratis Google tool Pagespeed Insights kun je zelf kijken hoe snel jouw pagina laadt en wat voor score Google daaraan verbindt.

Een makkelijke manier om de laadsnelheid te verbeteren is door afbeeldingen te optimaliseren. En daar gebruik je dus ShortPixel voor!

Ter illustratie een voorbeeld van de winst die je kunt behalen…

Voor optimalisatie met ShortPixel:

Voor optimalisatie ShortPixel

Na optimalisatie:

Na optimalisatie met Shortpixel

Prijs

Gratis tot 100 afbeeldingen per maand. Abonnementen vanaf 5000 afbeeldingen per maand voor $4.99 en one-time plans vanaf 10.000 afbeeldingen voor $9.99

3. WP Fastest Cache

WP Fastest Cache Plugin

WP Fastest Cache is de beste gratis caching en codecompressie tool die ik tot nu toe ben tegengekomen.

Wat kun je er allemaal mee?

 • Cache systeem maken
 • Browser caching instellen
 • CSS verkleinen en combineren
 • JavaScript verkleinen en combineren
 • Gzip compressie

Waarom handig voor SEO?

Naast het verkleinen van afbeeldingen is caching en het verkleinen van code een goede manier om de laadsnelheid te verbeteren van je gehele website.

De plugin maakt een cache system van je gehele website: statische html in plaats van losse php, mysql en andere codeersels. Hierdoor kan de website sneller geladen en getoond worden.

Door middel van browser caching worden afbeeldingen, CSS en JavaScript bestanden tijdelijk opgeslagen in de browser van de bezoeker. Hierdoor hoeft de browser niet bij elke paginaweergave de bestanden opnieuw te downloaden. Ook dit komt de laadsnelheid ten goede!

En door code als CSS en JavaScript te minimaliseren en bestanden te verkleinen met Gzip compressie zorg je dat dat bestandsgrootte van je pagina’s kleiner wordt. Ook dit komt de laadsnelheid ten goede.

Ter illustratie weer een voorbeeld wat deze plugin met de laadsnelheid doet…

Zonder WP Fastest Cache:

Voor Caching plugin

Met WP Fastest Cache:

Na instellen caching wordpress plugin

Prijs

Gratis. Er is ook een premium versie met aanvullende functionaliteiten.

Tips

Heb je wijzigingen gemaakt aan je website? Vergeet dan niet om op ‘Clear cache’ te drukken, zodat er nieuwe gecachte versie van je website wordt gemaakt.

Doe je dat niet, dan worden wijzigingen niet doorgevoerd tot er weer automatisch een nieuwe versie is gemaakt.

Cache clearen

4. Native Lazyload

Native lazyload wordpress plugin

Een andere manier om je website sneller te maken is door middel van lazy loading. Er zijn verschillende plug-ins die dit voor je doen, maar Google heeft er nu zelf ook één gemaakt. Wanneer je Native Lazyload installeert, worden alle afbeeldingen op je website automatisch lanzaam ingeladen voor Chrome gebruikers.

Waarom handig voor SEO?

Door deze techniek worden afbeeldingen pas geladen wanneer ze in beeld zijn. Voor grote pagina’s met veel/grote afbeeldingen kan dit je laadsnelheid flink vergroten!

Prijs

Gratis.

5. Site Reviews

Sterren in Google WordPress plugin

Met Site Reviews kun je van die mooie sterren aan je zoekresultaat toevoegen in de SERP. Er zijn meer plugins die dit kunnen, maar deze werkt naar mijn mening het makkelijkst en het meest intuïtief.

Sterren in de SERP resultaten van Google

Waarom handig voor SEO?

De SERP (de Search Engine Result Page), ofwel de zoekresultatenpagina van Google, is een waar slagveld. Door aantrekkelijke titels en samenvattingen te schrijven en deze constant te optimaliseren vechten SEO specialisten om de aandacht van de gebruiker en verleiden zij hen om op hun resultaat te klikken.

Een ander wapen dat zij in kunnen zetten, zijn zogenaamde rich snippets om het resultaat verder te verrijken.

Zo’n rich snippet is bijvoorbeeld de star rating, waarbij oranje sterretjes onder de link worden getoond. Hierdoor valt je resultaat extra op, waardoor een gebruiker onbewust eerder op jouw resultaat klikt, ook al ben je niet het bovenste resultaat.

Stars Review rating SERP plugin

Prijs

Gratis

Tips

Voeg de site review summary shortcode toe aan de footer van je website om in één klap op al je pagina’s de sterrenbeoordeling in te stellen. Eigenlijk niet helemaal hoe Google het graag ziet, maar zolang het werkt… 😉

Site-wide review sterren SERP

Hulp nodig bij het correct instellen van deze plugin? Stuur me dan even een berichtje!

6. Really Simple SSL

Really Simple SSL WordPress Plugin

Wat deze plugin doet, is eigenlijk heel simpel. Really Simple SSL configureert en activeert je SSL-certificaat en redirect al je onveilige http pagina’s naar de versleutelde https variant. Je website wordt met één klik volledig en automatisch naar SSL gemigreerd.

Waarom handig voor SEO?

Het uitwisselen van gegevens tussen server en bezoeker kun je versleutelen met een zogenaamd SSL certificaat. Sinds 2014 is zo’n beveiligde verbinding een officiële ranking factor voor Google.

Heeft je website een SSL certificaat, dan heeft het dus een streepje voor in de ranking ten opzichte van concurrenten zonder.

Gratis SSL plugin

Prijs

Gratis

7. AddFunc Head & Footer Code

Script toevoegen head en footer WordPress Plugin

De plugin AddFunc Head & Footer Code is een fijne lichtgewicht plugin waarmee je scripts en aanvullende code toevoegt aan alle pagina’s op je website of specifieke pagina’s.

Dit gebruik je om bijvoorbeeld Google Analytics te koppelen of conversie tracking in Google Ads in te stellen.

Waarom handig voor SEO?

Deze plugin draagt niet per se bij aan je online vindbaarheid, maar biedt wel onmisbare functies voor elke website die SEO belangrijk acht.

AddFunc Head Footer Code plugin

Prijs

Gratis.

8. Duplicate Post

Duplicate post plugin

Duplicate Post is een simpele maar handige plugin om snel pagina’s of berichten in te dupliceren naar een nieuw concept – een functie die (gek genoeg) niet standaard in WordPress zit.

Waarom handig voor SEO?

Sommige websites hebben veel SEO landingspagina’s die erg op elkaar lijken of meerdere pagina’s met een zelfde soort opbouw. Denk bijvoorbeeld aan locatie landingspagina’s voor verschillende steden waarin een bedrijf actief is of diensten pagina’s met steeds dezelfde structuur.

Met deze plugin bespaar je een hoop tijd doordat je niet steeds alles hoeft te kopiëren. Je pakt gewoon een bestaande pagina, maakt een kopietje, past de content aan en klaar!

Wordpress plugin om bericht of pagina mee te kopieren

Prijs

Gratis.

9. Simple 301 Redirects

301 redirect wordpress plugin

Ook Simple 301 Redirects is een simpele lichtgewicht plugin die heel goed is in één bepaalde taak. In dit geval het redirecten van een bepaalde url op je website naar een andere pagina.

Waarom handig voor SEO?

Een bepaalde pagina op je website bestaat niet meer, of heeft een andere url gekregen. Bijvoorbeeld omdat je een nieuwe website hebt gebouwd waarbij bepaalde pagina’s zijn verdwenen of samengevoegd, omdat de pagina niet meer relevant is of omdat je website is verhuisd naar een nieuw domein.

Grote kans dat er wel interne of externe linkjes binnenkomen op deze pagina. Om de waarde die deze pagina heeft opgebouwd te behouden en bezoekers niet dood te laten lopen, moet je daarom altijd een redirect instellen.

Door een 301 redirect in te stellen, zeg je eigenlijk tegen Google “Deze pagina is definitief van URL verandert.” of “De informatie die op deze pagina stond, is nu te vinden op deze nieuwe pagina.”

gratis 301 redirect plugin

Prijs

Gratis.

Tips

Kijk in Google Search Console bij Links > Externe links > Meest gelinkte pagina’s. Staat er een pagina tussen die niet meer bestaat, nooit bestaan heeft of waarvan de url is gewijzigd? Stel daar dan een redirect voor in!

Typ in Google de zoekopdracht “site:jouwsite.nl” in en bekijk de pagina’s die Google geïndexeerd heeft. Staan er resultaten tussen die niet kloppen en waarvan je niet wilt dat gebruikers daar op landen? Bijvoorbeeld een oud hello world bericht? Stel voor die resultaten dan een redirect in.

Wanneer je een pagina verwijdert, kun je voor SEO het best redirecten naar een pagina waar (deels) dezelfde content te vinden is, of die qua onderwerp het meest lijkt op de verwijderde pagina. Bestaat een pagina niet meer omdat deze niet meer relevant is en heb je geen andere pagina met soortgelijke content? Redirect dan naar de homepage.

Broken link checker

De naam zegt het eigenlijk al, de Broken Link Checker plugin controleert of de links op je website allemaal nog werken. Na inlog in de backend zie je in je dashboard meteen of er links of plaatjes kapot zijn en welke.

Waarom handig voor SEO?

Werkende links zijn een belangrijk onderdeel van technische SEO. Als bezoekers doodlopen na het klikken op een link, hebben zij geen fijne ervaring. Een gezonde website heeft daarom nooit kapotte links.

Van de interne links ben je meestal wel op de hoogte als er één van url verandert. Maar webmasters van andere websites zullen jou geen mailtje sturen als ze een link wijzigen of pagina verwijderen. Met deze plugin ben je altijd op de hoogte!

Natuurlijk kun je dit ook (of beter) met andere gratis SEO tools doen, maar als je alles in één overzicht wilt binnen je WordPress omgeving, is dit een goede optie.

Prijs

Gratis.

Meer blogartikelen:

Zo haal je meer leads & sales uit je beste artikelen

Zo haal je meer leads & sales uit je beste artikelen

Op veel websites zijn enkele pagina’s verantwoordelijk voor 90% van het organische verkeer. Meestal zijn dat informatieve (blog)artikelen die niet direct tot verkopen of aanvragen leiden. Ik deel 9 tips om (nog) meer sales en leads te generen uit deze...

Lees meer